WordPress website verplaatsen of clonen

Probleem

Vroeg of laat wil je een WordPress website verplaatsen of clonen vanwege:

  • overstap naar een andere hosting
  • gebruik van een andere url
  • je hebt een site ontwikkeld en die moet op de plaats van een bestaande site komen
  • je wilt een bestaande site bewaren in een subdomein
  • je wilt een bestaande site gebruiken voor een nieuwe site op een andere url

Ik heb al diverse keren gegoogled voor een oplossing. Doe het maar eens, en je zult ontdekken dat er veel mogelijkheden zijn. Zelf schrikt het mij af, als er geschreven wordt dat ik zelf een lege database moet maken, files (tijdelijk) moet aanpassen, ftp nodig heb en nog meer technische zaken. Nu kan ik dat allemaal wel, maar de kans dat je een foutje maakt is groot. Voor sites tot een grootte van 500Mb (en dat is best al groot), is er een handige plugin die al het werk voor je doet. Ik geef je de oplossing die ik gevonden heb.

Oplossing

Ik vond de plugin “all in one WP migration”. Deze plugin is super eenvoudig voor het verplaatsen van een website. Je kunt wel bepaalde zaken instellen, maar dat hoeft niet. Binnen 10 minuten maak je een exacte kopie van een site, zonder technische kennis.

Installeer de plugin “all in one WP migration” in de oorspronkelijke site. Kies voor Export. Je hoeft in principe niets in te stellen. Kies voor export naar FILE. Na een korte tijd kan je deze FILE downloaden op je eigen computer. Dit bestand bevat je hele site: de wordpress installatie, plugins, pagina’s, berichten, media, instellingen… alles!

Vervolgens moet de nieuwe URL een WordPress installatie hebben. Dit mag een bestaande of een nieuwe zijn. Uiteindelijk wordt deze volkomen overschreven! Installeer de plugin “alle in one WP migration” en kies IMPORT. Selecteer het gedownloade bestand op je eigen computer. Deze wordt geupload en automatisch verwerkt. Accepteer de melding dat je datebase wordt overgeschreven.

Je website verplaatsen is gelukt. Log in op je nieuwe site. Je moet de login gegevens gebruiken van je oude site (want ook dat is allemaal overgenomen!). Er is slechts een actie nog nodig: kies Instellingen -> permalinks. Klik tweemaal op SAVE/WIJZIGINGEN OPSLAAN. Proficiat! Je site is zonder technische kennis verplaatst.

Deze plugin kan je ook gebruiken als alternatief voor het maken van een backup.

Ontdek het zelf

Instructiefilm op YouTube

Blogonderwerpen