WordPress in twee smaken

WordPress

WordPress is misschien wel de beste keuze om je eigen website te maken. Google op WordPress en je ontdekt direct dat er twee smaken van WordPress zijn. WordPress.com en WordPress.org. Na het lezen van deze blog weet je belangrijkste verschillen en weet je welke keuze voor jou het beste is.

Mijn eerste ervaring WordPress.com

WordPress.com is een online omgeving waar je gratis een website kunt maken zonder hosting. Je maakt een account aan, kiest een domeinnaam en kunt direct van start gaan. Op deze wijze heb ik de beginselen van WordPress leren kennen. Mijn eerste advies is, doe dit zelf ook. Omdat WordPress.com veel opties van WordPress.org niet heeft, leer je heel snel de basis van WordPress. Na een tijdje zal je misschien tegen beperkingen aanlopen, dan wordt het tijd om over te stappen naar de volledige versie van WordPress. Je hebt uiteindelijk ook voor WordPress.org ook een account nodig, om bijvoorbeeld de JetPack plugin te kunnen gebruiken.

WordPress.com is gratis, je hebt zelf geen hosting nodig. Helaas heeft gratis ook zijn beperkingen. De belangrijkste is misschien wel dat je domeinnaam niet fraai is: <jouwdomein>.wordpress.com. Verder staat het WordPress.com vrij om reclame op jouw website te plaatsen. Er zijn nog meer beperkingen, daarover zo meer. Tegen betaling kan je kan er meer, maar je kunt dan beter kiezen voor WordPress.org.

WordPress.org

WordPress.org is een online community voor WordPress. Dit is misschien wel een van de grootste voordelen van WordPress. Het systeem wordt door heel veel mensen gebruikt, er wordt enorm veel voor ontwikkeld en het meeste is nog eens gratis ook.

Wil je alles uit WordPress halen, dan moet je zelf je hosting en domein regelen. De installatie van WordPress is per aanbieder verschillend. Vaak moet je zelf een database aanmaken en de WordPress software downloaden vanaf WordPress.org en deze vervolgens  installeren. Dit is voor velen een lastige klus, daarom biedt ik WordPress hosting aan. Alle technische zaken regel ik voor je. Je kunt op gelijke wijze als bij WordPress.com zelf aan de slag, maar dan met alle voordelen van een volledige WordPress versie.

Lay-out van je website

Hoe wil jij dat je website eruit ziet? Een paar eenvoudige pagina’s met een simpel menu? Een moderne one-page? Voor welke kleuren, lettertypen etc. ga je? De kracht van WordPress is dat dit allemaal voor je geregeld is in een thema. Vind je dat WordPress.com al veel mooie thema;s heeft, dan zal je helemaal tevreden zijn met WordPress.org. En het goede nieuws is dat er enorm veel gratis thema’s zijn. Mijn tweede advies, ga op zoek naar een gratis thema. Bevalt het thema je, kan je altijd voor de pro-versie gaan wanneer je dat nodig vindt.

Sommige betaalde thema’s hebben een eigen website builder. Dit is reuze handig voor de opmaak van een pagina en het toevoegen van extra functionaliteit. Zelf kies ik liever voor een gratis thema en maak ik gebruik van de gratis website builder van SiteOrigin.

Extra functionaliteit

WordPress.com grootste beperking is het ontbreken van plugins. Plugins geven je mogelijkheid om functionaliteit toe te voegen aan je website. Wil je een online winkel, dan zijn er talloze opties waarvan Woocommerce de bekendste is. Wil je zelf je backup regelen, geen probleem. Ideal betalingen toevoegen, vrijwel alle banken en betalingsinstellingen hebben wel een gratis plugin. Er zijn zelf plugins om je eigen marktplaats of facebook te maken. Ook hier geldt, de meeste plugins zijn gratis. Dat maakt WordPress extra interessant.

In het begin kan je overdonderd zijn, door de grote hoeveelheid van thema’s en opties. WordPress helpt je bij het zoeken van de populairste en nieuwste plugins. Mijn derde advies, let op het aantal downloads, de waardering en de laatste keer dat de plugin een update heeft gehad. Mijn vierde advies, google op “wordpress thema” of wordpress plugin voor <functie was jij zoekt>”.

Samenvatting

WordPress.com heeft als voordelen gratis, geen moeilijke installatie en snelle leercurve. Updates en backups worden voor je geregeld. Er zijn veel thema’s, die je kunt gebruiken voor de lay-out van je website. De nadelen zijn hoge kosten voor extra, beperkte functionaliteit, geen eigen hosting, domeinnaam, emails. Helaas zijn er geen plugins beschikbaar, waardoor de functionaliteit van je website beperkt is.

WordPress.org is ook gratis, maar je moet wel zelf betaalde hosting en domein registratie regelen. Er zijn enorm veel thema’s en plugins beschikbaar, waarmee je vrijwel alle denkbare websites mee kunt maken. De nadelen zijn de installatie, zelf regelen van updates en backups (installatie en automatische backups kan ik voor je doen!). De leercurve duurt wat langer, maar als je start met WordPress.com zal het je reuze meevallen. In het begin kan je soms door de grote hoeveelheid van thema’s en plugins overdonderd zijn.

Blogonderwerpen