WordPress 5

Begin december 2018 heeft WordPress een belangrijke update gekregen. Vanaf versie 5 is de klassieke tekstverwerker vervangen door een de Gutenberg editor. Eindelijk kan je als gebruiker je pagina of bericht een vernieuwde layout geven. Hiervoor zijn er blokken geïntroduceerd.

Blokken?

Zo is bovenstaande tekst nu een aparte header. Voordeel is dat je diverse zaken nu per blok kan instellen, zoals kleur, locatie, css class, etc. Het is nu ook eenvoudiger om je layout aan te passen. Bijvoorbeeld als je wilt werken met kolommen.

kolom 1

Je kunt aangeven hoeveel kolommen je wilt.

kolom 2

Helaas is het nog niet zo mooi, dat je kolommen met een percentage kan lay-outen.

kolom 3

Ook is Gutenberg nog geen WYSWYG editor.

Elementor is qua blokkenbouwer Gutenberg mijlen vooruit.

Gert de Ruiter

Gutenberg is een belangrijke stap voor WordPress. Je kunt nu als gebruiker je (blog) berichten netjes opmaken. De paginaopmaak van een bericht blijft veel eenvoudiger en veelzijdiger met Elementor.

Maar dat dit plaatje hiernaast een apart blok is, maakt het wel mogelijk, dat ik dit tekstdeel kan voorzien van achtergrondkleur.

Andere voordelen

  • je kunt werken met lijsten
  • video’s eenvoudig toevoegen
  • html is nu in de voorgrond te plaatsen
  • en wat dacht je van tabellen, daar heb je geen plugin meer voor nodig
namencijfer 1cijfer 2gemiddeld
piet888
Anneke597
Wilma1089
Simon666

Conclusie

Gutenberg gaat je helpen, om je website er strakker uit te laten zien. Echter… bij het typen van dit bericht merk je dat er ook nog bugs zitten in het systeem. Het werkt nog niet geheel vlekkeloos. Dat zal vast binnen afzienbare tijd zijn opgelost. Tot die tijd raad ik gebruikers aan, om nog niet direct de stap naar WordPress 5 te zetten. 

Wil je meer lezen over WordPress?

Blogonderwerpen