Goedkope hosting zelf regelen

WordPress webhosting is voor mij een serviceproduct. De meeste mensen willen en kunnen prima hun eigen goedkope hosting en domeinregistratie regelen. Het aanbod is enorm. In deze blog geef ik een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten. Wordt het allemaal te technisch, dan is mijn WordPress webhosting misschien wel iets voor jou.

 • Prijs: Wie let hier niet op. Veel aanbieders hebben een lokkertje. De goedkope hosting geldt voor een korte periode. De goedkope domeinregistratie is alleen voor het eerste jaar. Voor particulieren: de meeste aanbieders zijn exclusief BTW! Voor een goede vergelijking van het aanbod moet je verder kijken dan de prijs. Het aanbod is nogal verschillend.
 • Service: Wil je 24/7 een helpdesk of vind je het prima om een antwoord binnen 2 werkdagen te krijgen. Mijn ervaring is, dat als je website eenmaal draait je weinig problemen hebt. En als je al ervaring hebt, dan los je de meeste problemen zelf op.
 • WordPress installeren: Het installeren van WordPress bij bijvoorbeeld MijnHosting vraagt om enige ervaring. Bij Neostrada is het een fluitje van een cent. Het verschil is de af- of aanwezigheid van een one-click-installer. Goed om hierop te letten. Zeker als je niets van databases weet, ga voor one-click! Dit is beschikbaar in bijvoorbeeld de cPanel of DirectAdmin omgeving.
 • WordPress gebruiken: Voor een goede werking van WordPress moet je hostingprovider actuele php versie geïnstalleerd hebben. Bij het schrijven van deze blog is dat 7.0
 • WordPress vriendelijk: Niet elke hostingprovider heeft zijn systeem standaard goed ingesteld voor het gebruik van WordPress. Zo merkte ik bij HostNet dat voor het wijzigen van .htaccess (ondermeer nodig voor aanpassen permalinks) je een instelling moest wijzigen. Bij Versio had ik constant problemen met de juiste bestandsrechten.
 • Opslag: SSD heeft uiteraard de voorkeur boven HDD. WordPress vraagt zelf niet veel opslaggeheugen. Mijn ervaring is dat 1Gb ruim voldoende is. Tip: verklein beeldmateriaal van Mb’s naar Kb’s. Niet alleen voor beperking van je opslag, maar voor de snelheid van je website (en beperking van data).
 • Data: Sommige providers bieden onbeperkte data (fair use), anderen bieden een aantal Gb. Verwacht je per maand duizenden bezoekers dan adviseer ik uiteraard onbeperkt. Maar mijn ervaring is dat de meeste websites binnen de veelgestelde beperkingen blijven.
 • Memory limit: steeds meer plugins vragen om meer geheugen voor PhP. 128MB is het minimum, maar voor WooCommerce is al 256MB vereist. Tegenwoordig zijn er providers die 1024 als limit hebben.
 • Email: Vrijwel alle aanbieders bieden gratis email gekoppeld aan je hostingpakket. Zo kan je dus gebruikmaken van bijvoorbeeld info@jouwwebsite.nl.
 • Meerdere websites: Bij de meeste providers kan je meerdere websites installeren binnen hetzelfde pakket. Dat scheelt natuurlijk in kosten. Let wel op: de websites moeten de beschikbare servercapaciteit delen. Daarom is dit geen optie voor sites die dagelijks veel bezoekers hebben.
 • Domeinregistratie: Domeinregistratie en hosting hoef je niet bij de provider te regelen. Meestal is je domeinregistratie inclusief DNS verwijzingen (bijvoorbeeld YourHosting vraagt hiervoor wel maandelijks een bedrag). Zelf kies ik voor domeinregistratie en hosting bij dezelfde aanbieder te regelen.
 • Goedkope hosting: Hosting hoeft niet duur te zijn. Vanaf 15 euro per jaar kan je al zelf een website hosten. Wil je meerdere websites hosten, meer data, meer snelheid etc. reken dan op rond de 80 euro. Trekt je website veel bezoekers elk uur, kies dan een meer dedicated hosting.
 • Ervaringen: Er zijn diverse vergelijkingssites van hostingproviders. Twijfel je of de prijs/kwaliteit van een provider goed is, controleer dat eerst en lees reviews en ervaringen.

Ik hoop dat bovenstaande informatie je helpt bij het kiezen van een hosting provider. Vind je het allemaal teveel gedoe, en wil je gewoon direct aan de slag in alleen een geïnstalleerde WordPress omgeving bestel dan een van mijn hostingpakketten of websites.

Blogonderwerpen